Çocuk koltuğu seçimi

ÇOCUK KOLTUĞU SEÇİMİ: LAND ROVER’DA BİR BEBEKLE SEYAHAT

Baştan özetlemek gerekirse, seçiminiz bulunduğunuz yerdeki yasal düzenlemelere, çocuğunuzun yaşına, ne kadar hızlı büyüdüğüne ve aracınızda ISOFIX ya da benzeri bir montaj tasarımı bulunup bulunmadığına bağlı olacaktır.


Bunların tümünü yazımızın ilerleyen bölümlerinde açıklayacağız.


Aracınız için bir çocuk koltuğu arayışındaysanız, dünyanın neresinde olursanız olun karşınıza kafa karıştırıcı ürün adlarının ve terminolojilerin çıkması muhtemel görünüyor. Sadece bir İnternet sitesinde bile dolaşarak Scenera, Trax Jogger ve Evenflo Embrace gibi ürün adlarıyla karşılaşabilirsiniz. Diğer yandan, ISOFIX sistemini duymuş olsanız bile bu sisteme aynı zamanda UCSSS, LATCH veya LUAS adlarının verildiğini biliyor muydunuz?


Çocuk koltuklarının oldukça geniş bir yelpazede sunulması, doğru seçeneği bulmayı ne yazık ki kolaylaştırmıyor. Tıpkı yasal düzenlemelerin ülkelere ve hatta şehirlere göre farklılık göstermesi gibi. Bununla birlikte, çocuk koltuklarına ilişkin temel bilgileri kapsayan hızlı ve pratik bir rehbere göz atmak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.


Land Rover Discovery

HANGİ KURALLAR GEÇERLİ?


Bu sorunun yanıtı tamamen bulunduğunuz yere bağlı. Yaş aralığına göre hangi çocuk koltuklarına izin verildiğini ve bu koltukların nasıl monte edilmesi gerektiğini öğrenmek için bulunduğunuz yerdeki yasal düzenlemeleri araştırmalısınız.


Diğer yandan, genel görüşün iki yaşa kadar arkaya bakan çocuk koltuklarının kullanılması gerektiği yönünde olduğunu söyleyebiliriz. Öne bakan çocuk koltuklarının ise çocuğun yetişkinlere yönelik bir emniyet kemerini rahatça kullanabileceği bir yaşa erişene kadar (genellikle on iki) kullanılması tavsiye ediliyor.


Bulunduğunuz ülkede çocuk koltukları ile ilgili yasal düzenlemeler daha gevşek olabilir. Ancak, çocuğunuzun güvenliği ile ilgili olarak bilinçli bir karar verebilmeniz için, bu durumda bile çarpışma testlerine ve tıbbi çalışmalara dayanan bilgileri araştırmanızı tavsiye ediyoruz.


Land Rover Çocuk Koltuğu Seçimi

ÇOCUK KOLTUĞU NASIL SEÇİLİR?


Çocuk koltukları genel olarak üç kategoriye ayrılıyor. Bu kategoriler bebeklere, yürüme çağındaki çocuklara ve daha büyük çocuklara (ergenliğin öncesine kadar) yönelik koltukları içeriyor.


Bebeklere yönelik koltukların yerleşimi arka tarafa dönük oluyor ve bu tip koltuklar 40-45 derecelik açıyla veya yanal olarak sunuluyor. Bu sayede bebek düz bir şekilde yatabiliyor. Bu pozisyonun yeni doğanlar ve küçük bebekler için önerilen pozisyon olduğunu unutmamak lazım.


Yürüme çağındaki çocuklara yönelik koltuklar ön veya arka tarafa dönük bir yapılandırma ile daha büyük boyutlarda sunuluyor. Bu tür koltuklarda genellikle yetişkinlere yönelik emniyet kemerinin yerine kullanılması için tutucu bir sistem bulunuyor.


Daha büyük çocuklara (ergenliğin öncesine kadar) yönelik koltuklar ise daha yüksek yapıda tasarlanıyor. Bu sayede, yetişkinlere yönelik emniyet kemeri çocuğu düzgün şekilde koruyabiliyor.


Özellikle de Avrupa veya ABD’de bulunuyorsanız, güvenilir bir çocuk koltuğu ararken karşınıza “i-Size” gibi terimlerin veya 0 ila 2 rakamlarıyla numaralandırılmış grupların çıkması muhtemel.


0, 0+, 1 ve 2 rakamlarıyla numaralandırılmış gruplar, çocuk koltuğu tasarımında daha eski bir döneme ait olsalar da kullanımları günümüzde hala devam ediyor. Bu gruplandırma çocuğun yaşını ve kilosunu baz alıyor:


  • 13 kilograma kadar olan bebekler için 0 ve 0+



  • 18 kilograma kadar olan yürüme çağındaki çocuklar için 1




  • 36 kilograma kadar olan daha büyük çocuklar için 2


“i-Size” terimi ise 2013 yılında yürürlüğe giren bir AB güvenlik yönetmeliğini temel alıyor. Daha yeni olan bu sistemde çocuk koltukları çocuğun boyuna göre sınıflandırılıyor.


Bu koltuklar, ön ve arka çarpışmaların yanı sıra yandan çarpışmaları da içeren daha kapsamlı çarpışma testleri doğrultusunda geliştiriliyor. Bu sistemde, bebekler 15 aylık olana kadar arkaya bakacak şekilde konumlandırıldığından, özellikle kafa ve boyun travmalarına karşı daha fazla koruma sağlanıyor.


ISOFIX NEDİR?


ABD’de LATCH adıyla bilinen ISOFIX, çocuk koltuklarının araca monte edilmesi için kullanılan ve uluslararası standartlara sahip bir sistem. Bu sistemin arkasında, dünya genelindeki araçlarda aynı tip bağlantı noktalarının kullanılması ve bu sayede çocuk koltuklarının kolayca monte edilmesi fikri yatıyor.


Sistem, emniyet kemerinin çocuk koltuğunun içinden geçirilerek sarıldığı, daha karmaşık ve hataya yer bırakan yaygın uygulamanın yerini alıyor.


“i-Size” sistemindeki çocuk koltukları ISOFIX ile uyumlu olacak şekilde tasarlanıyor. Bu bakımdan, ideal olarak tüm “i-Size” çocuk koltuklarının ISOFIX sistemine sahip araçlara kolayca uyması gerekiyor. Ne yazık ki bu prensip pratikte henüz gerçeğe dönüşmüyor. ISOFIX sistemleri aracın yaşına ve üretim yerine bağlı olarak hala değişiklik gösterebiliyor.


Aracınızda bulunan ISOFIX sistemiyle veya bebeğinizi çocuk koltuğuna sabitlemekle ilgili sorularınız varsa, satıcınızdan prova hizmeti için bir randevu alabilirsiniz. Kısacası, satın almadan önce bir deneme yapmanız faydalı olabilir. Ancak, satıcınız bu hizmeti sunmuyorsa, çocuk koltukları için prova imkanı sağlayan yerel belediye meclisleri veya hayır kurumları olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.


Land Rover Çocuk Koltuğu

“i-Size” ve 0/1/2 grupları dışında başka çocuk koltuğu tipleri de sunuluyor. Bunlardan bazıları, dönüştürülebilir yapıları sayesinden daha geniş bir yaş grubu için kullanılabiliyor. Çocuğunuzun gelişimini yakından takip ederek bu anlamda gafil avlanmaktan kaçınabilirsiniz.


Çocuğunuzun yakın bir zamanda koltuğuna sığmayacağını düşünüyorsanız, çocuk gelişimine adapte olacak şekilde tasarlanmış çocuk koltuklarını araştırmalısınız. Örneğin, Land Rover Aksesuarları kapsamında sunulan grup 0, 1 ve 2 çocuk koltuklarının yükseklikleri ayarlanabiliyor ve bu sayede çok daha uzun bir kullanım ömrü elde ediliyor.



Kimi durumlarda kullanılmış bir çocuk koltuğunu daha uygun bir fiyata almak cazipmiş gibi görünse de uzmanlar bunu tavsiye etmiyor. İkinci el çocuk koltuklarında uzun süreli kullanıma veya hatta çarpışmalara bağlı olarak hasar görülebiliyor ve bazı durumlarda eksik parçalar söz konusu olabiliyor.


Diğer yandan, güvendiğiniz bir satıcıdan alışveriş yapmak aynı zamanda ürünün bölgenizdeki güvenlik düzenlemelerine uygun olacağı anlamına da geliyor.


“Bebeklere yönelik bir koltuk ön tarafa bakabilir mi?” sorusu, karşımıza yanıtı sıklıkla aranan bir soru olarak çıkıyor.


Tıp uzmanları, bebeklerin arka tarafa bakan çocuk koltuklarında seyahat etmesi gerektiğini söylüyor. Bu pozisyon, çarpışma testlerinde de ortaya konduğu gibi ciddi kafa, boyun ve omurga travmalarının riskini azaltıyor.


Ebeveynler tarafından sıklıkla sorulan bir başka soru da çocuklarının kaç yaşına kadar arkaya dönük olarak seyahat etmesi gerektiğiyle ilgili. Uzmanlar, bu sürenin mümkün olduğunca uzun tutulmasını veya en azından çocuğun mevcut koltuğuna sığmayacak ve başını yardım almadan destekleyebilecek kadar büyümesinin beklenmesini tavsiye ediyor.


Ebeveynlerin, ön tarafa bakan bir koltuğu tercih etme nedenlerini anlayabiliyoruz. Çocuklarda taşıt tutması durumu sıkça görülüyor ve bu durumu hafifletmek için kullanılan sabit bir noktaya bakma gibi yöntemler, çocuk arkaya doğru baktığında çok da işe yaramayabiliyor. Gözün, vücudun konumuyla ilgili olarak beyne iç kulaktan farklı sinyaller göndermesinden kaynaklanan taşıt tutması durumu, görüş sınırlı olduğunda sıklıkla daha kötüye gidebiliyor.


Ayrıca, arka tarafa bakan çocuk koltukları, ön koltukta oturan ebeveynlerin çocuklarını görsel olarak takip etme imkanını sınırlıyor. Nihayetinde, dikkatli bir şekilde sabitlediği çocuğunun kendisi yola konsantre olmuşken bir şekilde serbest kalmayı başardığını görmek bir ebeveynin korkulu rüyası olsa gerek.


Ancak, korku dolu bu senaryonun önüne geçmek için bazı seçenekler bulunuyor. Örneğin, koltuklardaki baş dayamaları çıkartılıp çocukların dış dünyayı daha fazla görmelerine olanak tanınarak dikkatleri dağıtılabilir. Ayrıca, arka koltuk aynaları kullanılarak mümkün olan anlarda çocuğun durumu kolaylıkla kontrol edilebilir.


Diğer yandan, ön tarafa bakan çocuk koltuklarıyla ilgili olarak ebeveynler, çocuğun ön koltuğun sırtlık bölümü kolayca tekmeleyebiliyor olmasından endişe edebilir. Neyse ki koruyucu koltuk kılıfları (Land Rover Aksesuarları kapsamında mevcuttur) sayesinde tekmelerden kaynaklanan izler engellenebiliyor.


Ayrıca, çocuğunuzun ön tarafa bakan bir çocuk koltuğuna geçecek kadar büyümesi bazı avantajları da beraberinde getiriyor. Çocuğunuzu oyalamak için çeşitli aksesuarlar kullanma imkanı bu avantajlardan yalnızca biri. Örneğin, Land Rover Click and Go sistemi, koltuk sırtlığına bir tablet yerleştirmenize olanak tanıyor ve böylece çocuğunuz uzun yolculuklarda video izleyip oyun oynayabiliyor.


 Land Rover Click and Go sistemi

Özetlemek gerekirse: Çocuk koltuğu konusunda en yerinde tercih, güvendiğiniz bir satıcıdan alacağınız, yerel güvenlik düzenlemelerine ve tıbbi kurallara uyan yeni bir model olacaktır.


Seçeneklerin sayısı oldukça fazla olsa da bu rehberin çocuğunuza ve aracınıza uygun (ve uzun kullanım ömrü sunan) bir çocuk koltuğu bulma sürecini daha stressiz ve basit hale getireceğini umuyoruz.


BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ARAÇ TUTMASINA KARŞI GELİŞME

ARAÇ TUTMASINA KARŞI GELİŞME

Land Rover, sürücüsüz araçlara, araçta yaşanan mide bulantısını azaltacak yöntemler öğretiyor.
YENİ DEFENDER'IN DAYANIKLILIK TESTİ

YENİ DEFENDER'IN DAYANIKLILIK TESTİ

Land Rover, Labrador Yogi ve Yeni Defender'ın da katkıları ile, mühendislere geleceğin araçlarının dayanıklılığını değerlendirmelerine yardımcı olacak benzersiz bir 3D çıktısı köpek patisi geliştirdi.
MİKROMACERA REHBERİ

MİKROMACERA REHBERİ

İlk Mikromacera’nızı yaşamaya hazır mısınız? Mikromacera’nıza başlamadan önce aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli detayı bu içeriğimizden okuyabilirsiniz.