Köpekler

KÖPEĞİNİZİN SICAK BİR ARAÇ İÇİNDE SERİN KALMASINI NASIL SAĞLAYABİLİRSİNİZ: FAYDALI İPUÇLARI

KÖPEĞİNİZİN SICAK BİR ARAÇ İÇİNDEYKEN SERİN KALMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIR. HATALI KARARLARIN ALINMASI OLDUKÇA ÜZÜCÜ SONUÇLARA NEDEN OLABİLİR. İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER:


Land Rover olarak köpekleri çok seviyoruz. Bu nedenle, RSPCA ile ortaklaşa çalışarak köpeğinizin sıcak bir aracın içinde serin kalmasına yardımcı olacak tavsiyeler hazırladık.


İnsanın en iyi dostu olarak kabul ettiğimiz köpeklerin terleme becerisine sahip olmadığını gözden kaçırmamak gerekir.


Terlemek insanlar için bazen hoş olmayan anlara neden olsa da köpekler terleyemedikleri için onları kısa süreliğine de olsa sıcak bir araç içinde bırakmak dostlarımızın hayatını riske atmak anlamına gelir.


Köpekler

KLİMA MI, YOKSA CAMLARI AÇIK BIRAKMAK MI?


Dili dışarda, kulakları ise havaya kalkmış halde başını bir aracın camından sarkıtan bir köpeğin görüntüsü insanlara sevimli gelse de işin aslı köpeğinizin vücudunu serin tutmak için en iyi veya en güvenli yöntem bu değildir.


Hızla seyahat ederken böcekler ve küçük çakıl taşları köpeğinizin ağzına, burnuna ve gözlerine girerek enfeksiyonlara neden olabilir.


Köpeğinizin vücudunu serin tutmak için sürekli olarak serin hava akış sağlayan klimadan faydalanmak daha güvenli bir çözüm olacaktır.


SERİNLEMEK İÇİN BAŞKA YÖNTEMLER VAR MI?


Bazı durumlarda klimayı açmak veya camları biraz aralamak yeterli olmayabilir. Özellikle köpeğiniz bagaj bölümündeyse, serin hava buraya ulaşamayacaktır.


Neyse ki yardımınıza koşacak aksesuarlar mevcut.


Dostunuzun üzerine uzanıp rahatlayabileceği veya uykuya dalabileceği soğutmalı paspaslar satın alarak konfor seviyesini yükseltebilirsiniz.


Ayrıca, modaya önem verenler soğutmalı köpek tişörtleri, tasmalar ve bandanalar kullanmayı tercih edebilir.


BAGAJ BÖLMESİNE SU KABI KOYMALI MI?


Uzun yolculuklarda arka koltuktan gelen “Daha varmadık mı?” “Tuvalete gitmem lazım”, ”Çok susadım” gibi cümlelere alışık olabilirsiniz.


Ancak, dört ayaklı dostunuz susadığında bu ihtiyacını size konuşarak anlatamaz.


Bu nedenle, seyahatinizi köpeğinizin ihtiyaçlarını dikkate alarak planlamanız yerinde olacaktır.


Seyahat sırasında evcil hayvanınıza su içmesi, bacaklarını esnetmesi ve kendine gelmesi için zaman tanımak yolculuğun herkes açısından daha iyi geçmesine olanak tanıyacaktır.


SICAK BİR ARACIN İÇİNDE HAPSOLMUŞ BİR KÖPEK GÖRDÜĞÜNÜZDE YAPILMASI GEREKENLER


Sıcak bir aracın içinde tek başına bırakılmış bir köpek gördüğünüzde öncelikle aracın park ettiği konumu dikkate almalısınız.


Örneğin, araç bir süpermarketin otoparkına bırakılmışsa aracın plakasını alarak mağazadan bir anons geçmesini rica edebilirsiniz.


Araç, ekran özellikli bir parkmetrenin önüne park edilmişse aracın ne kadar zamandır orda durduğunu ekrandan görebilirsiniz.


Acil bir durum olduğunu düşünüyorsanız, polise ihbarda bulunabilirsiniz. 


ÇOK SICAĞIN TANIMI


Köpeğiniz için ne kadarı çok sıcak anlamına geliyor? Aracınızın kabin yalıtımı iyiyse ve dışarıdaki sıcaklık 27 santigrat dereceyse, araç içindeki sıcaklık yalnızca dakikalar içinde 50 santigrat dereceye ulaşabilir. Bu sıcaklığın köpeğiniz için ne anlama geldiğini düşünün.


Yaklaşık bir hesapla, dışarıdaki havanın 21 santigrat derece veya üzeri olması durumunda köpeğinizi evde bırakmanız yararınıza olacaktır.


SICAK ÇARPMASININ BELİRTİLERİ


Yalnızca patilerinde birkaç ter bezi bulunan köpekler sıcaktan bunaldıklarında nefes nefese kalırlar ve sıcak çarpmasından kolayca etkilenebilirler. Bir köpek nefes nefese kalmışsa, aşırı derecede salyası akıyorsa ve koordinasyonunu kaybetmişse sıcak çarpması geçirdiğini anlayabilirsiniz.


Durum kötüye giderse köpek kusacak veya baygın düşecektir. Duruma müdahale etmek için köpeği gölge bir yere taşıyın ve küçük miktarlarda serin su vermeye başlayın.


Hiçbir durumda soğuk su vermeyin, bu köpeğin şoka girmesine neden olabilir.


Başka bir seçenek de köpeği serin ve nemli bir havluya sarıp veterinere haber vermektir.


KÖPEĞİNİZ İÇİN ARAÇ GÜVENLİĞİ


Siz aracınızı kullanırken nasıl emniyet kemeri takıyorsanız aynı durum köpeğiniz için de geçerlidir.


Özel kayış takımları, kafesler ve koruma ekipmanları, sert manevralar sırasında köpeğinizin güvende kalmasını sağlayacaktır. İki köpek sahibiyseniz, köpeklerinizi birbirlerinden ayrı tutmak için seperatör satın almayı tercih edebilirsiniz.


Köpeklerinizin sıcaktan bunalmaması için kullandığınız ekipmanların iyi bir havalandırmaya sahip olduğundan emin olun.


SEYAHAT İÇİN EN İYİ ZAMAN HANGİSİ?


Sıcak havada seyahat etmek, özellikle de trafiğin en sıkışık anına denk geldiyseniz hiç kolay değildir.


Mümkünse, köpeğinizle birlikte uzun süreler boyunca yolculuk etmekten ve gerekli olmayan yolculuklardan kaçının.


Gerçekten uzun mesafe yolculuğu yapmanız gerekliyse, havanın daha serin ve yolların daha tenha olduğu sabahın erken saatlerini veya gecenin geç saatlerini tercih edin.


AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR...


Küçük bir köpek yavrusu sahibiyseniz, köpeğinizin dönüşlere, tümseklere ve aracın hızına alışması için onunla kısa yolculuklar yapmayı deneyin.


Köpeğiniz araçta olmaya alıştıkça kendine güveni gelişecek ve yolculuk konusunda daha rahat olacaktır.


PEKİ YA ATIŞTIRMALIKLAR VE OYUNCAKLAR?


Köpeklerin kalbine giden yol midesinden geçer. Köpeğinizi yola çıkmadan en geç iki saat önce beslemenizi öneririz.


Köpeğinizi yolculuk sırasında beslerseniz midesinin hastalanmasına neden olabilir, ve sonuç olarak 30 derece sıcakta aracınızı temizlemek zorunda kalabilirsiniz.


Bununla beraber, özellikle içi doldurulabilir kauçuk oyuncaklar içerisinde verilen soğuk atıştırmalıklar köpeğinizi serinletmek için harika bir yöntem olabilir.


Bu tür bir oyuncağı köpeğinizin en sevdiği atıştırmalıkla doldurup dondurabilirsiniz. Dondurulmuş havuç da iyi bir fikir olabilir.


FARKLI TÜRLERİN İHTİYAÇLARI DA FARKLI MI?


Köpeğinizin tüyleri uzunsa köpeğinizi tıraş ederek tüyleri kısaltın. Bunu yapmak tahmin ettiğinizden de faydalı olacaktır.


Beyaz köpeklerin burunlarına ve kulak uçlarına evcil hayvanlara uygun güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin.


RİSK ALMAYA GEREK YOK


Sıcak bir günde köpeğinizle yolculuk ederken aşağıdaki noktaları unutmayın:


  • Düzenli aralıklarla mola verin



  • Köpeğinize bol miktarda su verin




  • Ani frenlere karşı koruyucu ekipman kullanın




  • Köpeğinizin mutlaka serin kalmasını sağlayın



Kısa süreliğine süpermarkete de uğrasanız çocuklarınızı okuldan alıyor da olsanız köpeğinizi araç içinde bırakmayın. Aldığınız riske değmeyecektir.


Çocuklarınızla nasıl ilgileniyorsanız tüylü dostunuzla da aynı şekilde ilgilenin. Yokluğunuzda çaresiz kalan bu sevimli hayvanlar sürekli olarak ilginize ihtiyaç duyar.


Sıcak havalarda köpeğinizle birlikte yapacağınız yolculuklar için size uzman tavsiyeleri sunmak üzere RSPCA ile çalıştık.


Bu ipuçlarını kullanarak köpeğinizle keyifli yolculuklar yapacağınızı umarız.


BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

YENİ DEFENDER'IN DAYANIKLILIK TESTİ

YENİ DEFENDER'IN DAYANIKLILIK TESTİ

Land Rover, Labrador Yogi ve Yeni Defender'ın da katkıları ile, mühendislere geleceğin araçlarının dayanıklılığını değerlendirmelerine yardımcı olacak benzersiz bir 3D çıktısı köpek patisi geliştirdi.
ESKİ ÇAĞLARDAN BU YANA VARLIĞINI SÜRDÜREN HAYVANLAR

ESKİ ÇAĞLARDAN BU YANA VARLIĞINI SÜRDÜREN HAYVANLAR

Günümüzde dünya üzerinde yedi milyondan fazla farklı türde hayvan yaşamaktadır. Bu tür çeşitliliği milyonlarca yılın sonucu ortaya çıkmıştı. Süreç içinde bazı canlı türleri yok olurken bazıları ise evrimleşti ve yeni canlı türlerini oluşturmuştu.
BİR KÖPEĞİN HAYATI

BİR KÖPEĞİN HAYATI

Tarih öncesi zamanlarda başlayan ve birlikte sürüş heyecanına uzanan bir dostluk: İnsanoğlunun en iyi dostu köpeklerle olan ilişkimiz medeniyetin kendisi kadar eskiye dayanır, ancak bu dostluğun bize verdiği keyif gerçekten zamanın ötesindedir.