DART'ın amacı, bir asteroidi saptırmanın mümkün olup olmadığını test etmekti.
27 Eylül 2022 tarihinde, DART uzay aracı, 11 milyon kilometrelik bir yolculuğun ardından 23.000 km/s'den fazla bir hızla asteroit Dimorphos'un yüzeyine kasıtlı olarak çarptı.
NASA, hedef asteroidin yörüngesinin yüksek hızlı çarpma sonucunda değiştirildiğini doğruladı ve 2017'de başlatılan projenin başarıyla tamamlandığını belirtti.
Görüntüler neler gösteriyor?
DART'taki bir kamera tarafından çekilen ilk görüntüler, Didymos çift asteroit sisteminin, daha küçük bir asteroit olan Dimorphos tarafından yörüngede döndüğünü gösteriyordu.
Hubble ve James Webb de dahil olmak üzere yörüngedeki bazı uydular ve bir dizi Dünya tabanlı teleskop da çarpma anında Didymos'u izliyordu.
DART'taki hedefleme algoritması Dimorphos'a odaklandı, uçuşu ayarlandı ve iki asteroitten daha küçüğüne doğru ilerlemeye başladı. Çarpışmadan 11 saniye önce ve Dimorphos'tan 68 kilometre uzakta çekilen görüntü, asteroidin kameranın görüş alanında merkezlendiğini gösteriyordu. Bu, hedefleme algoritmasının oldukça doğru olduğunun ve çarpışmanın Dimorphos'un tam merkezinde gerçekleşeceğinin en büyük kanıtıydı…
Çarpışmadan 2 saniye önce çekilen görüntü, küçük gölgeler de dahil olmak üzere Dimorphos'un kayalık yüzeyini tüm ayrıntısıyla gözler önüne seriyordu. Çarpışmadan 1 saniye önce çekilen son fotoğraf ise, görüntünün yalnızca üst dilimini gösteriyordu.
Peki bunun anlamı neydi?
NASA'nın görüntünün yalnızca bir kısmını alması, deklanşörün fotoğrafı çektiğini, ancak yaklaşık 14.000 km hızla hareket eden DART'ın çarpmadan önce görüntünün tamamını iletemediğini gösteriyor. Ne kadar heyecan verici, öyle değil mi?
NASA, bir uzay aracını, kinetik etkiyle bir asteroidi saptırması için çarpıştırabildi. Bu, büyük bir başarıydı…
NASA'nın Gezegen Savunma Görevlisi Lindley Johnson, “Bu başarı, bu tür bir doğal afeti önlemek için artık güçsüz olmadığımızı gösteriyor.’’ açıklamasında bulundu. NASA Yöneticisi Bill Nelson ise, “Özünde DART, gezegen savunması için benzeri görülmemiş bir başarıyı temsil ediyor, ancak aynı zamanda tüm insanlık için gerçek bir fayda sağlayan bir birlik misyonu…” dedi.
NASA'daki DART ekibi, çarpma anında ve sonraki haftalarda teleskoplardan alınan verileri kullanarak, çarpmanın Dimorphos'un yörüngesini ne kadar saptırdığını hesaplamayı başardı. DART'tan önce Dimorphos’un yörüngeye girmesi 11 saat 55 dakika sürmüştü. DART görevindeki çarpmanın enerjisiyle Dimorphos'un yörüngesi 32 dakika daha kısaldı. NASA'nın hedefi olan 72 saniyeden 25 kat daha etkili bir sonuç elde edildi.
Washington'daki NASA Genel Merkezi Bilim Misyonu Direktörlüğü Yöneticisi Thomas Zurbuchen, “Gezegen savunması, Dünya'da yaşayan herkesi etkileyen küresel ve birleştirici bir çabadır. Artık biliyoruz ki, uzaydaki küçük bir cismi bile etkilemek için gereken hassasiyette bir uzay aracını hedefleyebiliriz.’’ diyerek insanlık için büyük bir adım atıldığını dile getirdi.
Dimorphos'un yörüngesindeki başarılı değişiklik doğrulanmış olsa da DART görev ekibi çarpmanın ardından analizlere devam ediyor.
Gökbilimciler, bu sayede, yeni veriler geldikçe, Dünya’nın gelecekte karşılacağı olası asteroit tehditlerine karşı nasıl korunacağımızı daha iyi değerlendirebilecek.