Sizin için en uygun model hangisi?
Güç aktarım elemanları, araçta gücü harekete dönüştüren her bir bileşendir. Aks, diferansiyel, tahrik milleri, motor / elektrikli motor, şanzıman güç aktarım elemanları arasında yer alır.
Tipik araç güç aktarım elemanı sistemleri, benzinli, dizel, bataryalı elektrikli araç (BEV) ve plug-in hybrid elektrikli (PHEV) araçtır.
PHEV (Plug-In Hybrid) model yelpazemiz, ev tipi elektrik prizleri veya bir IEC konektörü aracılığıyla, 7,5 saat kadar kısa bir sürede tam şarj olur ve yaklaşık 50 km’ye kadar emisyonsuz menzil sunar. Onaylı wall box tedarikçilerimiz ve montaj hizmeti veren iş ortaklarımızın sağlayacağı bir wall box kurulumu, şarj süresini 2 saat 45 dakikaya kadar kısaltabilir.
Yalnızca elektrikli motor kullanıldığında Plug-In Hybrid (PHEV) araçlarımız, 50 km’ye kadar menzile sahiptir.* Ayrıca PHEV, daha uzun bir menzili desteklemek için diğer içten yanmalı motora sahip araçlarla aynı şekilde çalışan benzinli bir motor da kullanır.
Dizelin daha yüksek yakıt enerji yoğunluğuna sahip olması ve yanma sırasında enerjinin salınma biçimi dolayısıyla dizel çok daha fazla verimlilik sunabilir. Bir yıl içinde 19.000 km veya üzeri yol katediyorsanız dizel motor sizin için en maliyet etkin seçim olacaktır.
Genellikle bir dizel motor, benzinli motora göre daha fazla tork sunar; bu da arazi ve römork çekme açısından gücünün daha uygun olduğu anlamına gelir.
Land Rover’da daha verimli bir benzinli ve dizel motor ailesi geliştirebilmek için son teknoloji motor üretim merkezimize 1 milyar Pound’un üzerinde yatırım yaptık.
Eylül 2018 itibariyle AB ve AEA pazarındaki tüm dizel motorlarımız, sıkı EU6d-Temp ve Gerçek Sürüş Emisyonu (RDE) mevzuatı hükümlerini karşılamaktadır. Bu, yeni dizel motorlarımızın, yüksek seviyede kirlilik üreten araçların sürücülerine para cezası veren Ultra Düşük Emisyon Bölgelerinde özgürce dolaşabilecek kadar çevre dostu olduğu anlamına gelir.
Şimdiye kadarki en çevre dostu motorlarımızı üreterek çevresel etkiyi önemli ölçüde azaltıyoruz.
En sıkı emisyon yönetmeliği hükümlerini karşılayabilmek için 2009 yılında tanıtılan tüm yeni dizel araçlar, egzoz filtresi ile birlikte sunulur. Bunlar aynı zamanda Dizel Partikül Filtreleri (DPF) olarak da anılır. DPF’ler, egzoz gazı partiküllerini etkin bir şekilde yakalayıp depolayarak egzoz emisyonunun azaltılmasına yardımcı olur.
*Verilen rakamlar, AB düzenlemelerine uygun olarak resmi üreticinin test sonuçlarına göre belirlenmiştir. Yalnızca karşılaştırma amaçlıdır. Gerçek rakamlar farklılık gösterebilir. CO2 ve yakıt ekonomisi rakamları takılan janta ve opsiyonel ekstra özelliklere göre değişiklik gösterebilir.