DISCOVERY’DEN MOBILE MALARIA ARAŞTIRMALARINA DESTEK

2018 LAND ROVER BURSU KAZANANLARI, SAHRA ALTI AFRIKA’DA BULUNAN DÖRT ÜLKEDE, ÖZEL OLARAK BIR DISCOVERY ILE YOLCULUK EDEREK ‘MOBILE MALARIA’ PROJESINI TAMAMLADI.


  • - Arazi laboratuvarı: Land Rover Bursiyer ekibi, sahada genetik analizin, sıtmaya karşı savaşta nasıl yardımcı olabileceğini göstermek için özel olarak hazırlanmış Discovery’yi kullanıyor.

  • - Önce mobil: Oxford Üniversitesi araştırmacıları, Afrikalı meslektaşlarıyla birlikte taşınabilir teknolojinin hastalığın yayılmasına karşı mücadeledeki etkisini göstermek için DNA izolasyonu ve dizileme çalışmaları gerçekleştirdi.

  • - Özel Bir Üretim: Land Rover Special Vehicles Operations arafından tasarlanan Discovery modeli ise bu yıl 30. Yaşını yılını kutluyor.

  • - Uzun vadeli ortaklıklar: Land Rover’ın en köklü insani yardım ve koruma ortağı Kraliyet Coğrafya Topluluğuyla yapılan iş birliği sonucunda Yıllık Land Rover Bursu veriliyor.

  • - Gelecek yıl için bursiyerler açıklandı: 2019 Land Rover Bursu’nu kazanan ve tamamı kadınlardan oluşan ekip, Doğu Afrika’daki çiftçilerin yeni bir zararlı canlı olan güz tırtılına karşı nasıl mücadele ettiğini araştıracak.

  • - 2020 Land Rover Bursu: Yeni Defender tarafından desteklenen 2020 bursu için başvurular, 1 Eylül 2019’da başlayacak. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın: www.rgs.org/LandRoverBursary

  • - Filmi izleyin: Discovery’nin, ekibi nasıl desteklediğini buradan izleyebilirsiniz: https://youtu.be/YrPNnD80z88


Discovery, en son Land Rover Bursu programının bir parçası olarak Sahra Altı Afrika genelinde öncü bir yolculukla, mobil laboratuvar rolünü üstlenerek 30. yaşını kutladı.

Mobile Malaria Project ekibi, Land Rover’ın çok yönlü SUV’sinin özel hazırlanmış bir modeliyle dört ülke gezdi. Ekip, taşınabilir genetik dizileme teknolojisini şebekeden bağımsızkonumlarda ilk kez başarıyla test etti ve seyir halindeyken ortakları için veri bile oluşturdu.


Dr. George Busby'nin liderliğinde, Land Rover Special Vehicle Operations tarafından geliştirilen bir Discovery ile yola çıkan ekip, uzak bölgelerde DNA izolasyonu ve analizi yapmak için yerel bilim insanlarıyla çalışarak faydalı genetik veriler üretti. Bilim insanlarının genellikle numuneleri aldıktan, sonra verileri toplamak için haftalarca beklemeleri gerekiyor.





Kraliyet Coğrafya Topluluğu (ve IBG) ile yapılan iş birliği sonucunda verilen 2018 Land Rover Bursuyla; , Namibya, Zambiya, Tanzanya ve Kenya'da 7.350 km'lik bir yolculuğa çıkan üç Oxford Üniversitesi araştırmacısından oluşan ekibe destek verildi.


Malarya (sıtma), her yıl tüm dünyada milyonlarca insanı etkiliyor. Jaguar Land Rover olarak teknolojilerimizi dDünyada gerçek anlamda bir farklılık yaratmayı hedefleyen, alanlarında uzman kişilere yardımcı olmak amacıyla kullanmayı arzu ediyoruz. Land Rover Bursu da bunun harika bir örneği. Special Vehicle Operations ekibi tarafından geliştirilen benzersiz Discovery, ulaşılması zor yerlerde bile uzaktan DNA dizilemenin mümkün olduğunu kanıtlamaya yardımcı oldu, onunla gurur duyuyoruz.

DR. STEVE ILEY
BAŞ MEDİKAL UZMAN, JAGUAR LAND ROVER

Özel yapım Discovery, 1.137 litrelik yük alanının tamamını kullanan bir mobil genetik dizileme laboratuvarıyla donatıldı. Araçta, bilimsel malzemelerin güvenle saklanacağı bir soğutucu/dondurucu ünitesinin yanı sıra ekibin ekipmanlarını ve araç üstü keşif bataryasını taşıyacak özel yapım yük alanı konfigürasyon sistemi yer alıyor. Dış tasarımda da amaca yönelik olarak üretilmiş çift tente, kurtarma donanımı, bir vinç, kum/çamur paletleri, tavan rayı ve LED gece sürüş lambaları gibi özel eklentiler bulunuyor. Buna ek olarak, bilimsel işler kompakt genetik dizileme makinesi olan MinION'lar tarafından yapıldı.


Discovery, bu iş için mükemmel bir araç oldu. Farklı arazileri aştı, tüm donanımı kolaylıkla taşıdı ve bir mobil laboratuvar olarak görev aldı. Land Rover Bursu'nun desteği olmadan, malarya önleme alanında uzaktan DNA dizilemenin uygulanabilirliğini kanıtlamak için bu önemli adımı atmamız mümkün olmazdı.

DR. GEORGE BUSBY
PROJE LİDERİ

Malarya, dünyadaki en ölümcül üçüncü bulaşıcı hastalık ve malarya vakalarının yüzde 90’ı Afrika’da görülüyor. Genetik analiz, yerel kontrol programlarına direncin nerede olduğuna dair önemli bilgiler sağlamanın yollarından biri. Yerel sivrisinek popülasyonlarına karşı en etkili böcek ilaçlarının ve bunların taşıdıkları parazitler için en başarılı tedavilerin belirlenmesi ve anlaşılması, malaryanın yayılmasını kontrol altına almaya yönelik gelecekteki çabalar için büyük önem taşıyor.


İki aylık yolculuk boyunca ekip, insanları teknolojiyi kullanma konusunda eğitmenin ve yalnızca Discovery ile yanlarında taşıdıkları ekipmanları kullanarak genetik verilerden bir popülasyondaki direnç miktarı hakkında bilgi edinmenin mümkün olduğunu gösterdi. Bu gelişme, bu tür işlemlerin artık büyük merkezi laboratuvarlarla sınırlı olmadığını kanıtladı.


Land Rover, bu başarının hemen ardından 2019 bursunun kazananlarını açıkladı. Tamamı kadınlardan oluşan ekip, özel yapım bir Discovery ile Doğu Afrika’nın kırsal bölgelerine yolculuk edecek. Ekip gıda güvenliğini tehdit eden ve son derece büyük tahribata yol açan bir böcek olan güz tırtılına odaklanarak, çiftçilerin zararlı canlı yönetimi teknolojilerini benimsemesini etkileyen faktörler hakkında kanıt toplayacak.


Ayrıca, yeni Defender'ın ilk kez kullanılacağı 2020 Land Rover Bursu için başvurular 1 Eylül itibariyle kabul edilmeye başlanacak. Başvuru için son tarih 30 Kasım 2019.